skip to Main Content

Technici die samen door een virtuele fabriek lopen om in real time een storing op te lossen. Een chirurg die in 3D de locatie van een tumor in een patiënt op zijn netvlies krijgt. Het zijn toepassingen van virtual reality die werkelijkheid worden dankzij innovaties waar we bij iTZiT aan werken. In deze blog geven we een inkijkje van wat er concreet mogelijk is, en welke voorsprong uw organisatie hiermee kan pakken.

Het oorspronkelijke ideaalbeeld van virtual reality is het holodeck dat velen van ons kennen uit Star Trek: een levensechte digitale wereld die je geheel naar wens kunt invullen en waarin je vrij kunt rondlopen. Zó ver is de technologie (helaas) nog niet, maar de echte en virtuele wereld lopen wel steeds meer in elkaar over.

Het digitaal reproduceren van de werkelijkheid gebeurt al langer. Bij iTZiT bouwen we zo’n beetje alles in 3D, van industriële installaties tot complete woonwijken. De meerwaarde van zo’n virtuele weergave is allereerst dat het enorm helpt bij de beeldvorming.

Een driedimensionaal beeld dat je kunt inzoomen en waar je doorheen kunt lopen, maakt veel meer duidelijk dan alleen een ontwerp op papier. Dit helpt onze klanten om daadwerkelijk te laten zien wat ze doen, en welke meerwaarde dit biedt. Door expertise zichtbaar te maken onderscheiden ze zich duidelijk van concurrenten in de markt.

VAN BEELDSCHERM TOT HEADSET

Een virtuele omgeving kun je op verschillende manieren bekijken, bijvoorbeeld het beeldscherm van een pc of tablet. In de regel spreken we pas echt van ‘VR’ als je gebruikmaakt van een VR-headset. De opkomst van goede, betaalbare headsets, zoals de Oculus Rift en de HTC Vive, maakt virtual reality nu echt bereikbaar en bruikbaar voor een miljoenenpubliek.

De headset is slechts een van de aspecten die de mogelijkheden van virtual reality bepalen. Bij iTZiT werken we samen met klanten aan een aantal innovaties die de grenzen verleggen van wat er mogelijk is met virtual reality:

INNOVATIE 1: REALTIME DATAKOPPELING

Er komen steeds meer sensoren in de wereld, die continu data registreren. Door deze data in real time te koppelen aan een 3D-omgeving, kun je veel meer doen dan die omgeving alleen bekijken.

Voorbeelden:

Een 3D-applicatie waarmee je processen in een fabriek kunt monitoren, storingen oplossen en reparaties kunt plannen.
Een weergave van een gebouw waarin je bij ontruimingen de aanwezigen kunt lokaliseren met het signaal van hun mobiele telefoon.

Zo kun je niet alleen kosten besparen, maar mogelijk zelfs mensenlevens redden.

INNOVATIE 2: MULTI-PLAYER FUNCTIONALITEIT

Het principe van de multi-player functie komt uit de game-wereld, waarin deelnemers verspreid over de wereld samen in dezelfde virtuele omgeving spelen. Die Multi player-functie is ook toepasbaar in allerlei situaties waarin personen op verschillende locaties moeten samenwerken.

Voorbeelden:

Een student in China met een afstudeerproject in Australië, die met zijn Nederlandse professor onderzoeksresultaten doorneemt in een virtueel laboratorium.
Een beheerder van een waterinstallatie in Brazilië kan live assistentie krijgen van een specialist elders te wereld om samen een kritisch probleem op te lossen.
INNOVATIE 3: LICHTERE EN SNELLERE MODELLEN

Een onderschatte maar cruciale voorwaarde om virtual reality breder toepasbaar te maken, is het lichter, sneller en gebruiksvriendelijker maken van virtuele omgevingen. Bijvoorbeeld:

Visuele schil over BIM

De bouw- en vastgoedsector maakt veel gebruik van het BIM (Bouw Informatie Model). Hierbij brengen alle partijen in een bouwproject – architecten, installateurs, en aannemers –hun technische informatie onder in een gemeenschappelijk digitaal model.

Omdat in een BIM zoveel data zit, is het lastig om het op een realistische en gebruiksvriendelijke manier visueel te maken. Bij iTZiT lossen we dit op door een extra visuele ‘laag te creëren waarin we alleen de informatie zichtbaar maken die op dat moment gewenst is, en weglaten wat daarvoor niet nodig is. Hierdoor krijg je een veel lichter model, dat je veel realistischer én helemaal interactief kan maken.

Het resultaat:

Een bewegende, interactieve artist impression waar je doorheen kunt wandelen, zien hoe de leidingen in een gebouw lopen, of hoe de lichtinval is op verschillende momenten in het jaar.
INNOVATIE 4: MIXED REALITY

Een volgende stap is de combinatie van virtual reality met augmented reality tot mixed reality. Met augmented reality bedoelen we technieken waarmee je het zicht op de echte wereld aanvult met extra informatie. Denk aan de head-up displays in de cockpits van gevechtsvliegtuigen. In mixed reality plaats je driedimensionale virtuele objecten in je blikveld op de echte wereld, waardoor de virtuele en echte wereld als het ware met elkaar versmelten.

Verschillende fabrikanten werken aan speciale headsets, die mixed reality mogelijk maken, zoals:

Microsoft Hololens
Deze headset kwam onlangs beschikbaar voor developers. Met de Hololens worden 3D-objecten via een lens in je blikveld op de echte wereld geprojecteerd. De bril scant de omgeving en kan daardoor een object op een bepaalde locatie ‘fixeren’, zodat je er echt omheen kunt wandelen.

Magic Leap
Dit bedrijf werkt aan een bril die 3D-objecten rechtstreeks op de retina van je oog projecteert, waardoor je een virtueel object daadwerkelijk in de echte omgeving ziet staan.

De gebruiksmogelijkheden zijn eindeloos. Bijvoorbeeld:

Een chirurg in de operatiekamer, met een patiënt met een hersentumor. In het blikveld van de chirurg is een virtueel brein over het echte brein van de patiënt geprojecteerd, zodat hij in real time ziet waar de tumor zich bevindt en hoe hij deze veilig kan verwijderen.

Bron: Microsoft Hololens. Bezoek de site

Bron: Magic Leap. Bezoek de site

VR GAAT STEEDS VERDER

De bovengenoemde innovaties zijn nog volop in ontwikkeling. Voor sommige toepassingen is verder experimenteren, testen en finetunen noodzakelijk. Bij iTZiT investeren we daar bewust in, omdat we hiermee een voorsprong opbouwen in een technologie die groeiende impact heeft op tal van processen in uiteenlopende sectoren. Van industrie tot wetenschap, van stakeholdercommunicatie tot assetmanagement.

Wilt u weten wat virtual reality gaat betekenen voor uw organisatie en sector? Wij nodigen u graag uit voor een kennismaking.

Kom langs voor een Virtual Reality Demo
Back To Top
×Close search
Zoeken